Sonka újratöltve | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Sonka újratöltve

2017.04.12.
Hirdetés

A nagyböjti húsmentes időszak után a húsvéti ünnepi asztal legnépszerűbb étke a sonka. Jó önmagában, foszlós kaláccsal, friss retekkel, de még a maradékból is finom vendégváró falatokat készíthetünk.

Tojásos-sonkás pite: a quiche

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, só, 1 kávéskanál szódabikarbóna vagy sütőpor, kevés víz

Töltelékhez: 25 dkg főtt, füstölt sonka 1/2 fej hagyma, 4 tojás sárgája, 2 tojás, bors, 3 dl tejszín, 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A tészta alapanyagaiból gyúrt, omlós tésztát készítünk, majd letakarva fél órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez az apróra vágott hagymát az olajon kicsit megpirítjuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk, (de nem daráljuk!) a tojásokat felverjük, fűszerezzük, sózzuk, majd összekeverjük a hagymával és a sonkával. A tésztát két sütőpapír között akkorára nyújtjuk, hogy a kerek sütőforma oldalát is befedje. Lehet gyümölcstortaformát is használni. A kivajazott formába simítjuk a tésztát, és beleöntjük a tojásos, sonkás masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt megsül.

 

Sonkás palcsintafalatok

Hozzávalók: kb. 6 db palacsintához:, 1 tojás, 1,5 dl tej, 1,5 dl szódavíz, pici só, 1 evőkanál olaj, 4 dkg búzaliszt , 8 dkg kukoricaliszt, 25 dkg krémsajt, 4 evőkanál tejföl, 1 csokor újhagyma zölddel, 25 dkg sonk, só

Elkészítés: A szokottnál kicsit vastagabb, sós palacsintákat sütünk. A krémsajtot összekeverjük 2 kanál tejföllel és az apróra vágott újhagymával. Ha kell, kissé megsózzuk. A sonkát ledaráljuk és a maradék 2 evőkanál tejföllel összekeverjük. A kihűlt palacsintát sávokban megkenjük a sajtos krémmel, utána a sonkás krém, majd ismét sajtkrém következik. Feltekerjük és negyedórára a hűtőbe tesszük. 4- 5 centis darabokra vágjuk, fogpiszkálóval összetűzzük.

 

Cukkinis-sonkás rétes

Hozzávalók: 1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg füstölt sonka, fél evőkanál sós, zöldséges fűszerkeverék

Elkészítés: Az olajat megmelegítjük, beledobjuk a zúzott fokhagymát, majd a megtisztított, felkockázott cukkinit néhány percig pirítjuk. Ne sózzuk meg és ne süssük teljesen puhára! A tésztát nyújtsuk ki vékonyra. Szórjuk meg a felcsíkozott sonkaszeletekkel (ha maradékot használunk, akkor daráljuk meg a sonkát), és tegyük rá a cukkinit. Hintsük meg a fűszerekkel és tekerjük fel. Forró sütőben kb. 15 percig süssük.

 

Grissini

Hozzávalók: 25 dkg fehér liszt, 1,5 dl víz, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 szem kockacukor, só, bazsalikom, oregánó

Elkészítés: Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe, és a kockacukorral együtt kicsit felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a fűszereket és az olajat, majd az egészet megkelesztjük. A tésztából kb. 1 cm átmérőjű, 25 cm hosszú rudakat sodrunk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10 perc alatt megsütjük. Hajszálvékonyra vágott pármai sonkával körbetekerjük, olívabogyóval, paradicsomos mártogatósokkal kínáljuk.

Konyha rovatunkból ajánljuk még