Alapanyagért az erdőbe? | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Alapanyagért az erdőbe?

Alapanyagért az erdőbe?

2015.06.21.
Hirdetés

Nemcsak a kertben és a piacon találhatunk különleges hozzávalókat a különleges finomságokhoz, érdemes egy-egy kiránduláson is körülnézni, mi mindent rejteget a természet.

Réteges szeder-egres dzsem mentával

Hozzávalók: 1 kg egres, 1 kg szeder,1 kg nádcukor, néhány ág friss menta

Az egrest és a szedret mossuk meg, távolítsuk el a szárrészüket, majd fél-fél kiló cukor és egy kevés víz hozzáadásával főzzünk belőlük lekvárt külön-külön. A kész szederlekvárhoz adjuk hozzá az apróra vágott mentát! Vegyünk elő egy szép üveget, majd egymás után rétegezzük a két lekvárt!

Homoktövis szörp

Hozzávalók: 1 kg homoktövis bogyó, 50 dkg méz

A szárról eltávolított bogyókat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, majd botmixerrel pürésítsük! Szitán passzírozzuk át, az így kapott léhez adjuk hozzá a mézet, forraljuk össze, majd forrón töltsük üvegekbe!

Édes-savanyú mirabellamártás

Hozzávalók: fél kg mirabella (más néven: fosóka), 10 dkg nádcukor, 2 dl fehérbor, 3 ek. fehérborecet, 1 csilipaprika, 2 csipet só, 1 kk. őrölt fahéj, kis darabka gyömbér reszelve, 1 kk. kurkuma

A cukrot 4 ek. vízzel addig hevítsük, míg karamellizálódni kezd, majd öntsük fel a fehérborral és a fehérborecettel, végül a megmosott mirabellát is adjuk hozzá. Lefedve, takarékon főzzük negyed órán át! Ha már puha a gyümölcs, botmixerrel pürésítsük! 

A csilit mossuk meg, vágjuk finomra, keverjük el a többi fűszerrel, majd adjuk a mirabellához! Az így kapott szószt 30 percig főzzük, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett! Forrón töltsük üvegbe! Szabad tűzön grillezett húsokhoz kiválóan illik!

Konyha rovatunkból ajánljuk még