24. "Csináld magad" süti | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

24. "Csináld magad" süti

2016.12.24.
Hirdetés

Azoknak, akik szeretnek sütni és receptet cserélni, „csináld magad” süteménnyel kedveskedhetünk. Ezzel persze egy kicsit magunkat is megajándékozzuk, hiszen kevesebb időt kell a konyhában töltenünk...

Zilahy Ágnes 1941-ben kiadott receptje: „tegyünk egy tálba hat egész tojást, hat kanál porcukrot, tíz kanál lisztet; ezekből keverjünk tésztát, aztán tegyük közé a következő gyümölcsöt: hat deka laskára vágott fügét, hat deka cukros narancshéjat fölvagdalva, hat deka hosszába fölszeletelt hámozatlan mandulát, hat deka tiszta mazsolát, hat deka laskára vágott citronádot, hat deka egész cikkben meghagyott diót. E gyümölcsöket keverjük jól össze a tojásos tésztával, s ha kissé kemény lenne a tészta, föl lehet hígítani tojással. Csak olyan keménynek szabad neki lenni, hogy a gyümölcsre rá ragadjon a tészta. Egy mély, kicsi és hosszúkás formát kikenünk vajjal, behintjük liszttel, és a gyümölcsös tésztát csinos, hosszúkás, kisded kenyéralakba formálva, a tepsibe tesszük. Ez a tészta ragadós és nehezen kezelhető, be kell tehát felül hinteni liszttel, és lassú, de azért nem gyenge tűz mellett tegyük egy órára sütőbe. Ügyeljünk rá, hogy e tömött, nehéz tészta belül is átsüljön.”

Mai ötlet: az ajándéktípus lényege, hogy a száraz hozzávalókat előre kimértük, így az ajándékozottnak már csak a tojást kell hozzáadnia, és megsütni. 

 

Konyha rovatunkból ajánljuk még

 • 23. Málnahalmocskák

  Málnahalmocskák
  A „málnahalmocskák” már nevükben is enni valók! Szerencsére a recept sem okoz...
 • 22. Dalauzi

  Dalauzi
  Dalauzi – erdélyi örmény csemege. Ezen a címen találtam rá egy 1900-as...
 • 21. Marcipán

  Marcipán
  Egy édesség, ami ott volt Mátyás király lakodalmán, később az erdélyi fejedelmi...