22. Dalauzi | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

22. Dalauzi

2016.12.22.

Dalauzi – erdélyi örmény csemege. Ezen a címen találtam rá egy 1900-as évek elejéről származó szakácskönyvben arra az édességre, amelyet ha egyszer megkóstoltunk, örökké ennénk.

Nagyon alapos a régi helyesírású recept: „fél liter mézet tegyünk langtűzre pörkölni. Miután a méz folytonos keverés közben sötetbarnára megpörkölődött (de el ne égjen, mert akkor nem jó, ha jól meg nem pörkölődik, akkor meg nem lesz kemény), tegyünk bele egy tányérnyi héjatól megtisztított, de meg nem tört dióbelet es két deci mákot, amelyet előbb szárazon, kávépörkölőben kissé megpörköltünk. Kavarjuk jól össze, és kezeljük gyorsan, hogy meghűlve keményre ne váljék. Egy deszkát vizezzünk be, és a dalauzit arra rakjuk ki, nem igen nagy, legfölebb ökölnyi csomókba. A csomókat vizes kézzel nyomjuk össze, csinos kerek alakunkba, azután tegyük hideg helyre.”

Mai ötlet: a deszkára tegyünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen a mosogatás!

 

Recommended articles

  • 24. "Csináld magad" süti

    "Csináld magad" süti
    Azoknak, akik szeretnek sütni és receptet cserélni, „csináld magad” süteménnyel kedveskedhetünk. Ezzel...
  • 23. Málnahalmocskák

    Málnahalmocskák
    A „málnahalmocskák” már nevükben is enni valók! Szerencsére a recept sem okoz...
  • 21. Marcipán

    Marcipán
    Egy édesség, ami ott volt Mátyás király lakodalmán, később az erdélyi fejedelmi...