21. Marcipán | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

21. Marcipán

2016.12.21.
Hirdetés

Egy édesség, ami ott volt Mátyás király lakodalmán, később az erdélyi fejedelmi udvarban, majd a nemesek ünnepi asztalain. Egy édesség, amelyre már Zrínyi Miklósék szakácsa is gondot fordított, és amit mi is elkészíthetünk 21. századi konyhánkban. Készítsünk házilag marcipánt!

Mivel a marcipán receptje nélkül hosszú évszázadokig elképzelhetetlen volt egy szakácskönyv, rengeteg variánst találhatunk. Az alapokat azért mégiscsak a 16. századi Szakács Tudományból érdemes ellesnünk, hiszen ez volt az első. Eszerint főzzünk rózsavízzel szirupot, adjuk hozzá a mandulát, cukrozzuk meg, kicsit főzzük, majd gyúrjunk belőle tésztát, amelynek állagáról azt írja a recept: „legyen kezednél annak való formája, az mineműt szeretsz”.

Mai ötlet: a szirupot 12 dkg cukorból és 0,5 dl vízből készítettem, majd egy evőkanál rózsavizet tettem hozzá. Amíg ez készül, összetörünk 25 dkg mandulát (még jobb, ha ledaráljuk, mert akkor simább lesz), hozzáadunk 12 dkg cukrot. Ehhez a keverékhez folyamatosan hozzáöntjük a szirupot, és sima, formázható állagú masszát gyúrunk belőle. Ha a szirup nem volt elég sűrű, több mandulát felvehet. Csokoládéba mártva, levendulával megszórva házi szaloncukrot készíthetünk belőle.

 

Konyha rovatunkból ajánljuk még

 • 24. "Csináld magad" süti

  "Csináld magad" süti
  Azoknak, akik szeretnek sütni és receptet cserélni, „csináld magad” süteménnyel kedveskedhetünk. Ezzel...
 • 23. Málnahalmocskák

  Málnahalmocskák
  A „málnahalmocskák” már nevükben is enni valók! Szerencsére a recept sem okoz...
 • 22. Dalauzi

  Dalauzi
  Dalauzi – erdélyi örmény csemege. Ezen a címen találtam rá egy 1900-as...