20. Szárított zöldségkeverék | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

20. Szárított zöldségkeverék

2016.12.20.

Már csak pár nap van karácsonyig, de szeretnénk valami igazán házias, saját készítésű ajándékkal kedveskedni? Ilyenkor a legjobb megoldás az otthon ízét adni!

Régi szakácskönyveink szűkszavúbban szólnak az aszalványokról, hiszen ezeket a legegyszerűbb készíteni: vékonyra vágjuk a zöldséget, majd hőnek kitéve fokozatosan elvonjuk belőle a vizet. Az 1930-as évek háztartási lapja, a Nagyasszony a gombát, a répát, petrezselyemgyökeret, zellert ajánlja elkészíteni ezzel a módszerrel. Ha van rá egy-két napunk, sütőt se kell használni: elég szétteríteni egy tálcán a zöldségeket és radiátor közelébe tenni. Ha megsózzuk, szintén vizet vonunk el a zöldségből, így hamarabb elkészül.

Mai ötlet: keverhetünk hozzá zöldfűszert is, én lestyánt használtam. Szeretem rusztikusra hagyni a zöldséget, ám vághatjuk apróbbra, esetleg le is darálhatjuk az egészet, így szinte teljesen eltűnik majd az ételben. Levest, rizst, főzeléket ízesíthetünk vele.

 

Recommended articles

  • 24. "Csináld magad" süti

    "Csináld magad" süti
    Azoknak, akik szeretnek sütni és receptet cserélni, „csináld magad” süteménnyel kedveskedhetünk. Ezzel...
  • 23. Málnahalmocskák

    Málnahalmocskák
    A „málnahalmocskák” már nevükben is enni valók! Szerencsére a recept sem okoz...
  • 22. Dalauzi

    Dalauzi
    Dalauzi – erdélyi örmény csemege. Ezen a címen találtam rá egy 1900-as...
  • 21. Marcipán

    Marcipán
    Egy édesség, ami ott volt Mátyás király lakodalmán, később az erdélyi fejedelmi...