Kölnei Lívia | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Kölnei Lívia

Kölnei Lívia

Részlet Martin Scorsese Némaság c. filmjéből

Némaság – Ki vallja meg Jézust az emberek előtt?

Martin Scorsese, a világhírű, idős rendező sok igényesen elkészített, ám populáris témaválasztású filmje után végre olyan témáról forgathatott, amit három évtizedig fontolgatott, és amely nem fog eladási rekordokat dönteni. Az egyik leghíresebb japán (keresztény) író, Endo Suszaku „Némaság” című regényét vitte filmre.

Hűvösvölgyi Ildikó

Hűvösvölgyi Ildikó: „Nem egymás ellen kell élnünk, hanem egymás mellett”

Hűvösvölgyi Ildikó az 1970-es évek második felében hódította meg a filmnézők és színházlátogatók szívét, és ma is ugyanolyan derű, életigenlés és szépség árad a lényéből. Mi a titka? És ha elárulja, vajon mi eltanulhatjuk-e tőle?

Dr. Velkey György a Képmás-esten

Pénz és egészség – Mennyit ér és mennyibe kerül az egészség?

Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese tartott előadást a magyarországi egészségügy égető kérdéseiről, helyzetéről, kilátásairól a „Pénzből érték” című Képmás-est sorozat keretében.

Pál Feri atya a Képmás-esten

Pénzről és családról – Pál Feri atyával

Decemberi Képmás-estünk meghívott előadója Pál Feri atya, mentálhigiénés tanácsadó volt, akit arra kértünk, ossza meg tapasztalatait és tanácsait „pénz és család” témakörben a közönséggel.

Testről és lélekről c. filmből

Álmodhatjuk egyszerre ugyanazt az álmot? – Testről és Lélekről

Suhogó fenyves, csobogó patak, szarvasok bundájára szitáló hópelyhek, ember nélküli tökéletes harmónia – szemben a vágóhíd rideg, fehér csempéivel, a gépek fülsértő csattogásával, a szarvasmarhák szemébe szorult rémülettel, a lefolyóba ömlő vérrel.

Mirjam nővér manilai gyerekekkel

Misszió itthon és Manilában

Fiatalok, lendületesek, optimisták és elkötelezettek. Hiszik, hogy munkájuk nyomán – egy kicsit legalább – jobb lesz a világ. Most éppen Manilába készülnek, hogy filmet forgassanak nehéz sorsú fiatalokról és az őket segítő szerzetesnővérekről. Ők a ShoeShine.

Pál Feri atya a Képmás-esten

Pénzről és családról – Pál Feri atyával

Decemberi Képmás-estünkön Pál Feri atya osztotta meg tapasztalatait „pénz és család” témakörben a közönséggel.

Labancz Zsolt piarista rendfőnök, 2016.

Bele lehet „szentülni” a pedagógushivatásba

Mennyire jézusi életforma a tanító piarista szerzeteseké! Jézus közösségben élt a tanítványaival, akik később tanítókká lettek maguk is, ugyanakkor mindig nyitottan fogadta a gyermekeket, és azt akarta, hogy a tanítványai is így tegyenek. Labancz Zsolttal, a Piarista Rend magyarországi tartományfőnökével beszélgettem jubileumokról és feladatokról.

Nincs kegyelem c. film részlete

„Nincs kegyelem”, avagy mire jó egy film a salgótarjáni sortűzről?

Ha már unod a sok múltba néző, 20. századi traumákat feldolgozó filmet, tartsd szem előtt: még mindig keveset tudsz a közelmúltról! A „Nincs kegyelem” című film az ’56 utáni megtorlás fontos és tipikus epizódjainak, a tömegbe lövéseknek állít emléket dokumentarista és játékfilmes eszközökkel. Szükségünk van az ilyen alkotásokra.