húsvét | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

húsvét

magnólia

A mindenségből hozzánk szóló személyes hang

Amikor a rügyet szétfeszítik a kibomló szirmok, fáj a meghasadó élő szövet? Ha a virág elsorvad, hogy utat engedjen a kerekedő gyümölcsnek, hulló szirma megidézi a halált? A gyümölcsöt aztán élete teljében szakítjuk le, mégsem érezzük tragikusnak hirtelen véget érő történetét.

kereszt hajnali fényben

Miért hiszem el a feltámadást?

Ismerőseim többségének fogalma sincs arról, mit ünneplünk húsvétkor. A legtöbben jól akarják érezni magukat, kilépni kicsit a hétköznapok rohanásából, mindegy, minek az ürügyén. Pedig a valódi ünnep: szívet-lelket felemelő élmény. Az pedig nem érdemelhető ki anélkül, hogy el ne gondolkodnánk az ünnep valódi tartalmán.

Teljes káosz: tojásfestés három gyerkőccel

Teljes káosz: tojásfestés három gyerkőccel

A bömbölő kis tojástörőt csak úgy tudtam megvigasztalni, hogy miután a lánysereg elvonult, kettesben festegettünk tovább, közben látványosabb lelki sérülés nélkül azt is tudomásul vette, hogy őt hétfőn nem fogják meglocsolni.

Sonka újratöltve

A nagyböjti húsmentes időszak után a húsvéti ünnepi asztal legnépszerűbb étke a sonka. Jó önmagában, foszlós kaláccsal, friss retekkel, de még a maradékból is finom vendégváró falatokat készíthetünk.

Szám Kati: Új lendület az utolsó métereken

Na, még egy kör! – vetette oda a stopperről fölpillantó tanárunk az iskolakör futásnál. Volt, aki ekkor kapcsolt még nagyobb sebességre, más pedig ekkor adta föl. Nézőpont kérdése.

ORTODOX HÚSVÉT A BAZILIKÁBAN

A tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar hatodik Orientale lumen sorozatát rendezi meg 2017-ben a budapesti Szent István Bazilikában. Az ortodox Húsvét alkalmából 2017. április 22-én 20 órakor olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola. Műsorukban ezúttal a Grúziából érkező Iberi Férfikar hangja is felcsendül.

Feltámadás-ikon

Húsvét titka és csodája

A modern nyugati világ társadalma szellemi és erkölcsi értelemben, a hitek és egyéni választások tekintetében erősen megosztott. Meglátszik ez a hagyományhoz való merev és formális, nosztalgikus ragaszkodás túlzásaiban és a mindent megújítani és újraértelmezni akarás szélsőségeiben is. Miért volna másképpen ez éppen a húsvét esetében?

Húsvéti reggelire

Kuglóf, a megunhatatlan

Már 2000 éve ismerjük a kuglófot. Íme néhány recept.

nyúl

A húsvét elszállt, a nyúl itt maradt

Húsvét táján a nyúl – mint afféle „ünnepi, akciós tömegtermék" – viszonylag olcsó ugyan, a tartására alkalmas ketrec ára viszont sokszorosa az állaténak.