Szabad-e primőröket adni a babáknak?

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Tavasszal ma már tele a piac színes gyümölccsel és zöldséggel. Hetekkel, hónapokkal előbb megjelenik az eper, a cseresznye, a borsó, a paprika, a paradicsom, mint nagyanyáink idején. Könnyen elcsábulunk, hogy megvegyük a friss változatot abból, amiből eddig csak a fagyasztott vagy konzervterméket használtuk. És ebből persze szívesen megkínálnánk a család legkisebb tagját is. De szabad-e primőröket adni a babáknak?

Mi a gond a primőrrel?

A primőr zöldség, gyümölcs olyan korai termésű árut jelent, amely a megszokott érési ideje előtt kerül a boltok polcaira. A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő hő- és fényviszonyok jelenléte. A fóliasátrakban és üvegházakban ezek a feltételek mesterségesen vannak előteremtve. Amikor az egyensúlyi állapotok felborulnak, akkor a zöld növényi részekben feldúsulhat a nitrát mennyisége. Az is fontos szempont, hogy milyen minőségű műtrágyákat és komposztokat használnak fel a növénytermesztésnél. Az üvegházakban termesztett zöldségek, gyümölcsök íze és vitamintartalma elmarad a természetes napfényen növekedettekéhez képest, emellett a külföldről importált áruk jelentős része még éretlen állapotban kerül hozzánk, így nem töltenek elegendő időt a napon. Elsősorban a hazai termékeket érdemes megvásárolni, bár érdemes tudni, hogy növényvédő szermaradványok bármilyen zöldségben, gyümölcsben jelen lehetnek. Ezek kémiai vagy biológiai anyagok, amelyek segítségével a kártevők elpusztíthatók. A növények kezelése és forgalomba hozatala között meghatározott időnek kell eltelnie, mialatt a szer mennyisége az egészségre ártalmatlan szintre csökken. Bizonyos szermaradékok alapos mosással, hámozással eltávolíthatóak, vagy mennyiségük csökkenthető.

Sose vegyünk gyermekünknek kétes helyről származó élelmiszert, például aluljárókban!

Amennyiben a pénztárcánk engedi, érdemes bioélelmiszereket vásárolni. Ezekre a termékekre speciálisabb szabályok vonatkoznak, és a használható peszticidek köre sokkal korlátozottabb. Azt viszont nem javasolnám, hogy csakis kizárólag bioélelmiszert vásároljunk, hiszen gyermekünk, ha máshol nem is, de a közétkeztetésben biztosan találkozni fog olyan élelmiszerekkel, amelyek nem rendelkeznek ilyen minősítéssel.

A hozzátáplálás ideje alatt érdemes ezekre a tényekre odafigyelni, hiszen a kisgyermekek immunrendszere fejletlenebb a felnőttekénél és sokkal fogékonyabbak bizonyos betegségekre. Ha tehetjük, mindig az évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket vezessük be a gyermek étrendjébe. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, mi mikor érik valójában, akkor érdemes hivatalos oldalról táblázatok alapján tájékozódni. A legkorábban bevezetésre kerülő élelmiszerekkel szerencsénk van, mert az almának, a burgonyának, a répának és a céklának egész évben természetes érési ideje van. Így ezeket nyugodtan vásárolhatjuk.

Mikor mit?

Viszont nagyobb körültekintést igényel a sütőtök, ami októbertől márciusig terem, vagy az őszibarack és a meggy, amelyek csak júniustól kezdenek érni. A 7. és 8. hónaptól bevezetésre kerülnek a zöld leveles áruk is, ilyen a saláta, spenót. Ezeket április előtt nem érdemes megvásárolni. A paradicsomot egész évben megtaláljuk az élelmiszerüzletek kínálatában, de csak júniustól számít idényzöldségnek. Ugyanez a helyzet az eperrel is, amely májustól érik. Az apró magvas gyümölcsök 1 éves kor alatt nem adhatóak, mivel nehezen emészthetőek és erős allergizáló tulajdonságúak.

Előfordulhat, hogy a hozzátáplálási kézikönyvek szerint egy-egy zöldség vagy gyümölcs bevezetését már el kéne kezdenünk, de még nincs itt a szezonja. Ebben az esetben érdemes egy kicsit még várni vele, amíg magasabb vitamintartalmú, jobb minőségű termékhez juthatunk. Pár hetes csúszások még nem fognak gondot okozni a gyermek fejlődésében, ha emellett kiegyensúlyozottan táplálkozik.

Amennyiben úgy gondoljuk, mégis adnánk primőr terméket gyermekünknek, akkor figyeljünk arra, hogy mindig alaposan tisztítsuk meg azt. Emellett megfelelő konyhatechnológiát alkalmazzunk. Bizonyos zöldségeket először csak főzeléknek elkészítve kínáljuk. A magas hőmérsékletnek kitett zöldségek, gyümölcsök káros anyagai megsemmisülnek. Ha már nyersen is kóstolja a gyermek, akkor pedig még alaposabbnak kell lennünk.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti