Saláta húszféle növényből – Felfedeztük a Tokaj-Hegyalját

Fáradtam szálltam fel a „Hegyalja expresszre”, mert alvásra nem volt időm aznap éjjel, cserébe reggel hétkor már a Taktaközben zakatoltam, a feladat Tokaj-Hegyalja rejtett kincseinek bemutatása volt. Két átszállás közt (vonattal és kerékpárral utaztam) telefonon böngésztem a helyi látnivalók után, végül a megérzésem azt diktálta, hogy vágjam zsebre az internetet, és bízzam magam Tokaj-hegyaljára, hadd mutassa meg azt, amit szeretne. A legjobb döntés volt.
A Kopasz-hegy a mádi Szent Tamás Dűlő tetejéről nézve
A Kopasz-hegy a mádi Szent Tamás Dűlő tetejéről nézve

Kép: Páczai Tamás

Az eredeti úticél Tokaj volt, azonban Tarcalnál megpillantottam a hatalmas Jézus-szobrot – az első pillanatban azt hittem, hogy Rio de Janeiróról álmodok –, és leugrottam a vonatról.

A legenda szerint Petró Attila vállalkozó a tarcali Szent Teréz-kápolnában egy Áldó Jézus-képet talált, ez arra inspirálta, hogy szobrászművészeivel 2015-ben gránitból elkészíttesse Közép-Európa legnagyobb, 8,5 méter magas, 50 tonnás Áldó Jézus-szobrát. Aki a szobor miatt a hegyhez megy, páratlan kilátásban lesz része. A meredek kaptatón számos pihenőt helyeztek el, az időseket, mozgássérülteket az önkormányzat elektromos járműve segíti a helyszínre.

Visszasétálva a Kikelet Íz Műhelybe térnék be, de a nemrég felújított épület zárva, így szerencsét próbálok a kertkapunál. Egy hölgy nyit ajtót, akit azonnal felismerek. Berecz Stephanie-ról olvastam már, érdekelt, hogy a Loire völgyében született borászmérnök miért maradt Tokajban: „Szakmai gyakorlatra érkeztem 1994-ben, és beleszerettem Zsoltba. Ő nagyon utál kimozdulni, így én alkalmazkodtam” – meséli. 2002-ben megalapították a családi birtokot – ez a Kikelet pince –, 4,5 hektáron gazdálkodnak. Stephanie-t 2014-ben az év borászának is megválasztották. Miközben kávézunk, az eső elered, a borász aggódva kémleli a közeli dűlőket. Július elején a legveszélyesebb a szőlőre a fülledt idő, mert kedvez a peronoszpóra szaporodásának, az eső pedig lemossa a permetszert a fürtökről.

„Ez a nap mindent eldönt” – sóhajt Stephanie. Búcsúzáskor kezembe adja Bartha Gabó névjegykártyáját, hogy ha rejtett kincset keresek, az ő kertjét mindenképpen látnom kell.

Tarcaltól csak 8 km Tokaj, de a 37-es főúton tiltott a kerékpározás, így Bodrogkeresztúron át kerülök a városba. A főutakon (37, 38, 39) szigorúan tilos a kerékpározás – elég nagy a kamionforgalom –, de használhatjuk a Nyíregyháza és Tokaj között nemrég átadott 25 km hosszú kerékpárutat. Néhány falut (pl. Mád, Tolcsva, Erdőbénye) mellékutakon, idilli földutakon tudunk megközelíteni, ide tehát javasolt a strapabíró kerékpár.

Keresztúron az első utam az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) irodájához vezet, a Bodrogköz látogatásához itt kell engedélyt kérnünk – ez 700 Ft/fő/nap. Szervezett kenutúrákhoz a bodrogzug.hu az iroda által ajánlott túrák és cégek fő gyűjtőhelye. A faluban lakik a leghűségesebb gólya, Fülöp már a 11. telét töltötte a Bodrog partján, a munkatársak lelkesen meg is mutatják a fészkét, három utódot gondoz éppen. Javasolják, hogy Keresztúron vagy a szomszédos Kisfaludon keressek szállást, jobban járok, „a borok is finomabbak nálunk.” Így érkezem a Kalózkikötőbe (kalozkikoto.hu), ahol kiderül, hogy egy hatalmas állóhajón szállás is van. A Bodrogon töltött csillagos éjszaka és a vadregényes táj felejthetetlen élménnyel gazdagít, a szállás kevésbé, pedig egy kis odafigyeléssel a Hegyalja egyik legjobb szálláshelye lehetne. Kárpótol a Kisfalucska vendégház Kisfaludon: patyolattiszta, pazar belső dizájn, elsőrangú szolgáltatások nagycsaládosoknak.

Mindegyik apartman konyhával és közösségi térrel rendelkezik, nyáron nyit az udvaron a helyi termelők portékáit bemutató Finomtéka, és szauna, konditerem, grillház is található az udvaron. A személyzet kenutúránkat is megszervezi, ez 2500 Ft/fő/nap, szállítással együtt (www.kisfalucska.hu).

Szemet gyönyörködtető Tengerszem

A Sárospatak határában található Megyer-hegyi Tengerszemet emberkéz formálta, de az egykori malomkőbánya és a természet ma harmonikus egységet alkot. Gyalogosan egy óra a város központjától, autóval egész közel lehet menni a pataki dűlők között kanyargó földúton.

Az elmúlt években nagyon sokan felfedezték a rendkívül fotogén bányatavat, nem véletlen, hogy Magyarország legszebb természeti csodájának választották egy internetes szavazáson.

Bartha Gabót közben elérem telefonon, naplementekor vár rám Terrapolis Tarcalon, amely az ökológiai gondolkodás és tett helyszíne: egy permakultúrás, vegyszermentes kert és annak konyhája. Megkóstolhatod a zöld levest maceszgombóccal, a labodatazsint vagy olyan salátát, amiben húsznál is több növény van. Vagy valami mást, ami éppen terem. Nekem a ligetszépe virágzása termett előételnek, a hatalmas sárga virágok sötétedéskor másodpercek alatt pattannak ki, felejthetetlen élmény. Gabó körbevezet kertjében, türelmesen válaszol bárgyú kérdéseimre, és közben megkóstoltat velem egy-egy levelet, virágszirmot.

A vacsorámat már korábban leszedte, a konyhában tételről tételre ismerteti, hogy miből áll a salátám. Étkezéshez előkerül a furmint, abból is a legjava. Ízeket, illatokat, harmóniát tanulok a Terrapolisban. (Terrapolistarcal.blogspot.hu, bejelentkezés szükséges!)

„Ez itt Hegyalja Monte‑Carloja”

E szavakkal mutat körbe Szokolai Ákos a mádi Szent Tamás-dűlőn. Az ő furmintját ittuk tegnap a Terrapolisban, Ákos ugyanis Gabó párja, és vacsora után megbeszéltük, hogy másnap körbevezet a szőlőben. A Budaházy pince egyszemélyes mindenese, a 2,5 hektáros mikrobirtokon a szőlészettől az értékesítésig viszi a munkát.

A Budaházy kereskedelmi forgalomban nem kapható, itthon a Costes és a Mák bisztró borlapján szerepelnek tételeik, de főleg lengyel és svéd Michelin-csillagos éttermek viszik boraikat. Elmondja, hogy itt, a Szent Tamáson a legdrágább a föld az országban, egy hektárért 50 millió forintot is kifizetnek, ha egyáltalán van eladó.

És amíg Hegyalján közel ezer éve folyik borászat, ráadásul a szőlő miocén kori leletek tanúsága szerint őshonos a vidéken, a kommunizmus tervgazdálkodása olyan károkat okozott, hogy 1990-ben a nulláról kellett újjáépíteni azt. A munka gyümölcse 25 év után kezd beérni, a tokaji bor egyre markánsabban fogalmazza meg magát a világ számára. Ahogy Ákos mondja, Mád az elmúlt években nagyon elhúzott Tokajtól. Ez azért is történhetett, mert a legjobb minőségű földek és egész Hegyalja szőlőinek 20 százaléka tartozik Mádhoz.

Hegyalja Monte‑Carlójában nem leszünk elveszettek, de a borászatok látogatásához tájékozódjunk a mad.info.hu-n. Kulináris élményeket a Gusteau Kulináris Élményműhelyben vagy az Első Mádi Borházban szívhatunk magunkba, alváshoz a Hotel Botrytis csak a szőlőhegy csúcsa.

(A cikk a Képmás magazin augusztusi számában jelent meg.)

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti