Finomságból sosem elég - Karácsonyi ajándék receptek

Három olyan finomságot ajánlunk, amelyek nemcsak az ünnepi készülődés hangulatához járulnak hozzá, hanem kiváló ajándékok is lehetnek szeretteinknek.

Finomságok ajándékba
Finomságok ajándékba

Kép: Profimedia - Red dot

Szegfűszeges vérnarancs lekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg kezeletlen héjú vérnarancs
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 kg cukor

Elkészítés:
A vérnarancsokat facsarjuk ki, öntsük egy nagyobb lábosba, adjuk hozzá a cukrot és a mozsárban összetört szegfűszeget! Ha sikerült beszereznünk kezeletlen héjú vérnarancsot, akkor adjunk hozzá a héjából is valamennyit! Addig főzzük, míg sűrűbb, lekvárállagú lesz! Forrón töltsük üvegekbe, dunsztoljuk! Díszítsük fel: egy szép, karácsonyi hangulatú anyagból vágjunk ki nagyobb köralakot, majd raffiával vagy szép spárgával kötözzük rá az üvegekre. Készíthetünk hozzá egyedi címkét is.

Zöldfűszeres citrusvaj

Hozzávalók:

  • 2 citrom
  • 2 narancs
  • 2 mandarin
  • 30 dkg teavaj olvasztva
  • néhány szárított rozmaringág
  • bors

Elkészítés:
Vékonyan reszeljük le a citrusfélék héját, keverjük hozzá a vajhoz, szórjuk meg a rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk, dolgozzuk össze, szedjük szép üvegekbe, majd hűtsük ki! Teasüteményekhez és sültekhez egyaránt jól illik.

Kandírozott gyömbér

Hozzávalók:

  • 30 dkg gyömbér (hámozott súly)
  • 15 dkg cukor
  • víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:
A gyömbért hámozzuk meg, daraboljuk fel (kocka, hasáb, akármilyen forma), majd tegyük bele a forrásban lévő vízbe (nem kell sok, amennyi ellepi), és adjunk hozzá egy csipet sót. Kb. negyed órán át főzzük, majd szűrjük le!

Most jöhet a szirup elkészítése: 2-3 dl vízhez adjuk hozzá a cukrot, majd főzzük szirupos állagúra (sűrű, kissé nyúlós). Keverjük bele a gyömbérdarabokat, és forraljuk őket kb. 45 percen keresztül. Sűrűsödés esetén cukorral és vízzel higíthatunk.

Ha elkészült, szűrjük le a gyömbért, és terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tálcán. 1-2 nap alatt kiszárad. Tegyük celofánba, kössük át színes selyemszalaggal, és készítsünk hozzá ültető kártyát az ünnepi asztalhoz! A megmaradt szirupot felhasználhatjuk teába, süteménybe, szörpbe.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti