Otthonszülés a kórházban? – Dr. Velkey György az új szülészet tervezéséről | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Otthonszülés a kórházban? – Dr. Velkey György az új szülészet tervezéséről

2016.10.21.
Hirdetés

Otthonszülés vagy kórház? Állandóan készenlétben álló, ismerős orvos és szülésznő vagy a néha csikorogva működő, kicsit személytelen, nem feltétlenül anya- és gyerekbarát TB-finanszírozott rendszer? Ha pedig az előbbit választjuk, akkor hálapénz vagy magánrendelő? Csak pár dilemma a sok közül, amellyel egy kismama szembesül, ha a lehető legbiztonságosabb és leghumánusabb megoldást szeretné választani. Néha úgy tűnik, nincs igazán jó választás, vagy ha mégis, megfizethetetlen. A Bethesda Gyermekkórház csapata a Budai Irgalmasrendi Kórházzal együttműködve most újfajta szülészet létrehozását tervezi. Dr. Velkey György, a gyermekkórház főigazgatója beszél erről.

– Úgy tudom, három fő újítása van az új szülészettel kapcsolatos terveknek: természetes szülés a kórházban, hálapénz kiváltása és abortuszmentes klinika.

– Igen, nagyjából ezt a három elemet emeljük ki mi is. Olyan szülészetet tervezünk, ahol a kórházi körülmények biztonsága – amelyet a szakemberi és műszeres háttér garantál – együtt jár az otthonszülés komfortérzetével és lelki előnyeivel. Emellett elkezdenénk felszámolni, illetve észszerűsíteni a hálapénz intézményét. A tervezett szülészeti osztályon nem végzünk abortuszt, így végre lehetőségük lesz egy ilyen intézményt választani azoknak, akik lelkiismereti okokból így szeretnének dönteni.

– A kórházi otthonszülés milyen elemeket vesz át a kétféle modellből?

– Az általunk elképzelt természetes szülés hagyná a maga menete szerint zajlani a szülést, csak a szükséges mértékben beavatkozva, a körülmények pedig kényelem és intimitás szempontjából is hasonlítanának az otthoniakra, a család, elsősorban az apa állandó jelenlétével, egy szülésznő segítségével. Ugyanakkor készen állna a szülészorvos, a felkészített műtő teljes személyzettel, ha mégis császármetszés szükséges, ad absurdum intenzív ellátó háttérrel az anya és a gyermek számára. A Szent Imre Kórházban és még néhány helyen vannak már ilyen jellegű kezdeményezések, ezt szeretnénk mi hivatalosan is behozni a szülészeti kultúrába. Ehhez szükséges egy jó szakmai team, és rendelkeznünk kell a műszeres háttér mellett az otthonos kellékekkel.

– Nem tartanak attól, hogy megrohamozzák majd a szülészetet a kismamák?

– Hozzáértők szerint hamar felfuthat az igény évi 3000-es szülésszámra, mi most évi ezerrel számolunk, az napi átlag három, vagyis 5-6 vajúdószobára van szükség. Nyilván egy front vagy a megnövekvő igény kényszermegoldásokat és bővítést is kíván majd. Jól ki kell találni a betegirányítási rendszert, mert nem területi alapon fog működni az ellátás, és elképzelhető, hogy szűk lesz a bemeneti keresztmetszet. Ez egy referenciaintézmény lesz, a modellt a szimpátián túl be kell fogadnia a szülésztársadalomnak is. Már a megnevezésben sincs feltétlen konszenzus, vita folyik például a szülés alatti monitorizálás szükséges mértékéről is.

– Mennyi ideig tartózkodnának itt az anyák?

– Ez is fontos kérdés, és kicsit már finanszírozási dilemma is. Hiszen ha már otthonszülésről beszélünk, az lenne az ideális, ha a kismama minél hamarabb hazamehetne. Szerencsés esetben a tovább maradást csak a szoptatás beindulása indokolja, de ha ezt az otthonokba kijáró tanácsadókkal meg tudnánk oldani, akár egynapos, ambuláns szülészet is lehetne nálunk. A szoptatási háttér megerősítésében egyébként is élen jár a Bethesda Gyermekkórház, ezt próbálnánk meg az ambuláns szüléseknél házhoz vinni. Azonban ez gazdasági kérdéseket is felvet, mert jelenleg a társadalombiztosítás nem finanszíroz három napnál rövidebb bentlétet.

– Hogyan valósulhatna meg a hálapénzmentes szülészet?

– Egy biztos, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerben két dolgot nem lehet kimondani: hogy hálapénz nincs – hiszen be kell vallanunk, jelenleg anélkül nem működik a rendszer – és azt sem, hogy hálapénz van. Ide tartozik a „magánellátás a közkórházban”-dilemma is, a vizitdíj és egyéb kiegészítő díjak – vékony jégen korcsolyázunk. A tervek szerint két lehetősége lesz annak a kismamának, aki szeretne a rendszerbe bekerülni: az egyik, hogy a protokoll szerint aki éppen rendel vagy ügyeletes, az megvizsgálja vagy levezeti a szülést, illetve a személyzet, aki épp dolgozik, segédkezik. Azonban általában nem ezt szokták választani a nők, hanem saját szülészorvost és szülésznőt, aki jelen van, amikor szükség van rá, ez azonban plusz rendelést, soron kívüli ügyeletet jelent a kórházi dolgozóknak. Ennek megnevezhető árat szeretnénk szabni, előre rögzített algoritmus alapján kikalkulálni, mennyibe kerülnek a vizitek és a szülés. Erről számlát adnánk, és ebből mindenki arányosan részesülne az orvostól a kiszolgáló személyzetig, és az általuk használt infrastruktúrához is eljutna a megfelelő összeg, normatív módon.

– Ennek jelenleg megvan a törvényi háttere?

– Szürkén lehet, de ahhoz, hogy fehér legyen, szükség lehet törvényi átalakításra, hogy ne csak a helyi erők merészségén múljon, mint most.

– Ez a rendszer deklarálja is, hogy a hálapénzt nem támogatja.

– Igen, egyértelműen és világosan kimondjuk, hogy fizetni csak a plusz szolgáltatásért kell, és azt is, hogy a pénzből mire mennyi jut.

– Az új szülészet esetében az is nagy előny lehet, hogy egy gyermekkórházban valósul meg. Így egyrészt szorosabb kapcsolatban lehet a csecsemőellátás a szülészettel, másrészt egy jó gyermeknőgyógyászati szakrendelés nagy segítség lehet a későbbi termékenységi problémák diagnosztizálásában és időben elkezdett kezelésében.

– Valóban, a gyermekintézmények kultúrája eleve kicsit család- és gyerekcentrikusabb, ami nagy előny. Ahogy a tervekről beszélgetünk, sokaknál az is heuréka élmény, hogy a szülészetnek jó helye lenne a gyermekellátásban – nyugaton létezik is ilyen modell. A szülészeten kívüli nőgyógyászat egyértelműen a felnőtt ellátási rendszerbe tartozik, ezért szorosan együttműködünk a Budai Irgalmasrendi Kórházzal, amely szintén az életvédő szemlélet jegyében működik. De a szülészet működése terveink szerint is együtt jár majd a gyermeknőgyógyászat fejlesztésével, amire nagy igény van.

Mi a szövődménymentes szülések ellátására szakosodunk, de ha bármilyen probléma felmerül, szorosan együtt tudunk működni az ellátási térségünkbe tartozó Honvéd Kórházzal, amely rendelkezik olyan háttérrel is, hogy szükség esetén el tudja látni a koraszülött vagy szövődményes eseteket. Úgy képzeljük el, hogy lesz egy módszertani központ, amely egy életvédő szemléletű, természetes szülészeti-nőgyógyászati ellátást biztosít, és szeretnénk egy meddőségi központot is kialakítani.

– Ezekre is kizárólag az Egyház által helyesnek tartott módszerek lesznek jellemzőek?

– Az etikailag kétséges problémákat még szeretnénk átgondolni. Izgalmas párbeszéd lesz, mert a katolikus és protestáns etikában is vannak különbségek. Ez azonban egy később bevezetendő elem, és nem kifejezetten a mi kórházunkat érinti.

– Mikorra lehet a tervekből működő intézmény?

– A minisztériumokkal voltak megbeszéléseink, vannak előzetesen beadott anyagaink, pozitívak a reakciók. Most fogunk leadni egy részletesebb tervet. Ha megkapjuk hozzá a költségvetési támogatást, az optimális megvalósulási idő 2018 eleje lehet.

Gyerekszoba rovatunkból ajánljuk még