Aktív játékokat a gyerekeknek! | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Aktív játékokat a gyerekeknek!

2017.07.19.
Hirdetés
Azt szokták mondani, mindent úgy a legkönnyebb elsajátítani, ha csináljuk. Ez fokozottan igaz a kisgyermekekre, akiket éppen ezért érdemes aktív játékra ösztönözniük a szülőknek. Ezek az évek ugyanis rendkívül fontosak a tanulás szempontjából, az ilyenkor megélt tapasztalatok egész életünkben elkísérnek – az aktív játék szerepéről írt a csalad.hu.

Szülőként azzal segíthetünk a legtöbbet, ha aktívan játszunk a gyermekünkkel, hiszen a kicsiknek leginkább interakcióra, beszélgetésre van szükségük, és persze olyan játékokra, melyek a lehető legjobban megmozgatják fantáziájukat. Noha szülőként sokszor elegünk van az állandóan ismétlődő énekekből, mondókákból, ezek valójában nagyon fontos tanulási folyamatok, szóval amikor huszadszorra is ugyanazt kell játszanunk, ne tiltakozzunk. Íme néhány ötlet: 

  • Építőkocka. Sokszor a legegyszerűbb játékok a leghasznosabbak. Ilyen például az építőkocka, ami koncentrációra és türelemre tanít (saját tapasztalatból halkan megjegyezzük, hogy utóbbit a szülőnek is…), nem beszélve a képzelőerőről, hiszen az összerakott építmény lehet istálló, ház vagy palota is. Ráadásul az elkészült játékról utána lehet mesélni, történeteket kerekíteni köré.
  • Víz. Ez nyáron nagyszerű móka, de rossz időben sem kell róla lemondani, hiszen ott a kád, amiben kiválóan lehet pancsolni. A vízzel kisebb „kísérleteket” is végezhetünk, adhatunk hozzá sót, kis festéket, majd megbeszélhetjük, mi történik ilyenkor.
  • Zene. Érdemes már egészen kis korban megszerettetni a gyermekkel a zenét, énekelhetünk, táncolhatunk együtt (írja ezt olyasvalaki, akinek se hangja, se ütemérzéke, viszont a gyermek érdekében levetkőzte gátlásosságát és élvezi), ami a ritmusérzék fejlesztésén túl azért is jó, mert a kicsikkel meg lehet szerettetni a különböző stílusokat.
  • +1: Nézelődés. Nem annyira aktív, de fontos, és alulértékelt az álldogálás. Néha menjünk el sétálni csak a séta kedvéért, álljunk meg, nézzünk körül, szagoljuk meg a virágokat, lessük meg a kirakatokat és beszélgessünk sokat mindenről – a lényeg, hogy a gyermeket érdekelje.

Összefoglalva tehát: az aktív játék, a mozgás, a képzelőerő, az élmények egymással történő megosztása mind-mind kulcsfontosságú már egészen kis kortól – ne hanyagoljuk el!

http://csalad.hu/2017/07/05/miert-fontos-az-aktiv-jatek-a-kisgyermekeknek

Gyerekszoba rovatunkból ajánljuk még