Kell nekünk a nőnap? | Képmás Magazin

Kell nekünk a nőnap?

már. 06.
Szám Kati, blogger
Szám Kati
Nőnapi plakát 1954-ből

Március 8! Férfiak, irány a virágüzlet?

Hogy kellő időben és darabszámban meglegyen legalább az az egy szál virág, amely az utóbbi évtizedekben már nem csak retró szegfű vagy kis csokor hóvirág lehet, hanem bármilyen friss tavaszi és akár (nem csupán szocialista) import is. Vagy éppenséggel ez az a nap, amikor ne is számítson virágra a kedves, a feleség, az anya, a kolléganő és a leánygyermek, mert egyrészt épphogy csak elhervadt a Valentin-napi, másrészt nem célunk a munkásmozgalmi nosztalgia?

Egyáltalán miről szól ma a nőnap? Az emancipációról, amiért a magasabb fizetést követelő textilipari dolgozók New York utcáin tüntettek több mint másfél évszázada? Bár nyilván ma is akadnának feladatok az egyenrangú bérezés területén, de erről ma már nemigen szólhat. Nem is harcos demonstráció békéért és kenyérért, ahogy pontosan 100 éve, 1917. március 8-án az oroszországi nők tüntettek. A kommunista egyenlőségeszmény kötelező dicsőítése sem elvárás ma már, amely miatt szovjet mintára épp március 8-án kellett eszünkbe jutnia, milyen értékesek is a nők.

Van egy márciusi nőnapunk – de mit kezdjünk vele? Hisz az év minden napján kedvünkre csemegézhetünk a női lét bonyolultságát, nagyszerűségét, szerepeink összeegyeztetését boncolgató cikkek, filmek, posztok között.Erősek lettünk, és mindaz, ami évszázados elvárás volt velünk szemben, egyre inkább már csak magunkkal szembeni elvárás: hogy ne csak ápoltak és háziasak legyünk (ami ellen annyira tiltakoztunk); hogy férfiakat megszégyenítően (sőt, bizonyos pályákról kiszorítva) beteljesítsük, amit kiharcoltunk, és belevethessük magunkat a tanulásba, karrierbe. Hogy csakazértis bebizonyítsuk, a nő többfelé tud figyelni, empatikusabb, szívósabb, mint a férfi, és mindemellett megmarad még nőnek is! S közben meglepetten és csalódottan konstatáljuk, hogy mintha eltűntek volna a férfiak, s ez már a szakembereknek, többek között Philip Zimbardónak is feltűnt.

De lehet nőnek lenni férfi nélkül? Lehet a nőt ünnepelni úgy, hogy a férfi csak a kelléket, a virágot és a bonbont biztosítja a ceremóniához? Sőt, olykor maga is díszlet csupán, mert azért az igazi nő mellé már csak a látvány miatt is dukál egy pasi.

Nem szólhatna ez a nőnap arról, hogy férfi nélkül lehetetlen értelmezni a nőt és fordítva? Különbözőnek lettünk teremtve, és a dolgokat férfiként és nőként éljük és látjuk. A nőnapnak szerintem akkor van értelme, ha ezt elfogadjuk. Az ünneplésnek meg akkor, ha nőt és férfit együtt tudunk ünnepelni.

A Képmás által kiadott Ikertükör-kötet is azt bizonyítja, hogy nemcsak a párkapcsolatban ad teljesebb, kerekebb világot férfi és nő együtt. A költő-szerzőpáros, Szabó T. Anna és Lackfi János 20 világirodalmi kortárs versnek mutatja meg kétféle, női és férfi arcát.

Kedves olvasók! Nőnapra jó szívvel ajánlom az Ikertükör 20 szálas kortárs verscsokrát. (http://kepmas.hu/ikertukor) Kivételesen nem csak nőknek, mert a kötet igazán jó témát ad a férfi–nő beszélgetésekhez. És nem is hervad el.

A kötetben szereplő szlovén költő versével kívánok boldog nőnapot!

Boris A. Novak:

MEGHITT TÁRGYAK

;

Útitáskám nálad maradt, én pedig őrzöm

bőröndödet. Káosz. A szennyeskosarad

zoknim rejtekhelye. Túszom lesz már örökkön

hálóinged, s vele szappan friss illata.

;

Trikót, nadrágokat itt nem lelek, hiába,

ezerkétszáz kilométerre mind a te

lakásodon lapít. Egy pontba összerántva

lenne csak élhető a kettőnk élete.

;

Nem megy. Tág a világ ehhez. Közös helyünk

mindig átmeneti, táskával érkezünk,

már távoznánk. Éjjel együtt, nappal külön.

;

Mikor elbúcsúzunk, mindez a tárgy-özön

mind kővé váljon és maradjon a helyén:

nálam,

ami tiéd,

nálad, ami enyém.

;

(LACKFI JÁNOS fordítása)

Kép (Nőnapi plakát 1954-ből) forrása: ujkor.hu