Hipp-hopp, sztár leszek! | Képmás Magazin

Hipp-hopp, sztár leszek!

már. 01.
Baka Ildikó
Alex és bandája c. tévésorozat
Tizenévesen rendszeresen néztem többek között a „Dawson és a haverok” és a „Vad angyal” című sorozatokat, és alkottam – mint később kiderült – téves definíciókat barátságról és szerelemről. Kíváncsi voltam, milyen szériákból válogathatnak ma a gyerekek, meg arra is, hogy egyáltalán válogatnak-e, vagy figyelmük csak a kedvenc vloggereik új videóira koncentrálódik.

Az R-time mérése szerint 2016. szeptember 6-án 43.150, 4 és 14 év közötti gyerek nézte az „Alex és bandája” aktuális epizódját a Disney Csatornán. A sorozat egy középiskolát éppen elkezdő baráti társaságról szól, a tévénézők jelenleg a 3. évad szinkronjára várnak, a csatorna addig is műsoron tartja a korábbi részek ismétlését. Megnéztem néhány epizódot, érdekes dolgokat láttam.

Alex és barátai popegyüttest alapítanak, és rendkívül jól megy nekik az éneklés – annak ellenére, hogy sosem gyakorolják. Alex kap néhány énekléssel kapcsolatos könyvet a tanárától, a banda maradék négy tagja pedig nyilván eredendően tud énekelni és hangszeren játszani – gondolom, ezért van, hogy a próbákon már csak az előadásmódot gyakorolják. Az előadóművészetnek tehát nincsenek kellemetlen, unásig gyakorolt, szöszölős részei. A próba csupa móka és… zokogás – a szerelmi csalódások ugyanis még a született tehetségeket sem kerülik el.

A főszereplők az iskola sztárjai lesznek abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy popegyüttesük van. Menő csak az lehet, akinek bandája van – mondhatnánk persze, hogy ez a valódi iskolákban (itt Magyarországon) is így van, de ne felejtsük el, hogy az ehhez hasonló művészi próbálkozások gyakran gúnyolódás tárgyává is teszik a diákot kortársai körében. Itt a siker egyetlen definíciója a popzenei életben elért eredmény, az fel sem merül, hogy valamely tudományágban, más művészeti területen vagy egyéb tevékenységben is ki lehet teljesedni.

Az első amatőr(!) videójuk elkészülte után rögtön megkeresi a szereplőket egy lemezkiadó cég képviselője. Nem kell tehát évekig kitartóan próbálkozni, hogy a csapat hangja kihallatszódjon az együttesek hatalmas kórusából, a siker első nekifutásra elérhető távolságba kerül, sőt, tálcán kínálja magát. A tehetségkutatós válogató is hasonló diadalmenet: a banda elsőre bekerül az élő show-ba, majd meg is nyeri a versenyt.

A sorozatot Olaszországban gyártják, ahol olyannyira közkedvelt, hogy nemrég film is készült belőle, amelyet 2016. novemberében kezdtek játszani az olasz mozik. A 3. évad éppen a napokban ért véget, nemsokára Magyarországon is látható lesz. Az Egyesült Államokban pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sorozatsikere volt a „Glee”, amely egy középiskolai show-kórus mindennapjait mutatja be – énekelni itt sem tanulnak, csak tudnak a szereplők.

George Gerbner társadalomtudós szerint veszélyesebb helynek látják a világot azok az emberek, akik tévét néznek, mint nem tévéző társaik. Vajon milyen helynek látják a világot azok a 4 és 14 év közötti gyerekek, akik a fent leírtakból vonják le a tanulságokat?

Kép: http://video.disney.hu