Archívum éves bontásban | Képmás Magazin

Archívum éves bontásban

Archív szeptember 2016

Fogas kérdés

okt.04.
Kölnei Lívia
partvis

Márta az ismerősöm. Takarítónőként dolgozik. Annyira sovány, hogy szinte zörögnek a csontjai. Arca beesett, alig van foga. „Pótoltassa a fogait!” – vetette neki oda foghegyről az üzemorvos a legutóbbi kötelező vizsgálatkor.

EBben nem ismerünk tréfát?

máj.24.
Szám Kati
kislány nagy kutyával

Félek, hogy a következő sorok nyilvánosságra hozatala után persona non grata, de legalábbis érzéketlen perszóna leszek rokonaim, barátaim és üzletfeleim körében. Kérem, azért enyhítő körülményként vegyék figyelembe, hogy volt macskám, szerkesztői múltam során mindig voltak állatbarát cikkek a Képmásban, tanúim vannak rá, hogy kétszer adtam kóbor kutyának enni, és lelkemre mondom, sohasem kínoztam állatot, 15 éves koromig a szúnyogokat is csak elhessegettem. De bevallom, önhibámon kívül online életem során egyetlen cuki állatos képet sem posztoltam.

Gyermekeutanázia Belgiumban - Kegyes halál vagy a szenvedés?

szep.22.
Tornya Erika
gyerekangyal sírszobor

Vannak témák az életben, amelyek összezavarnak, megosztottságot, szakadást eredményeznek, vagy épp titokban akarnak maradni, elszigetel(őd)ni. A mostani aktualitás is épp ilyen: senkit nem hagy érzelmi válasz nélkül, komoly megoszlást, sőt, konkrétan halált hoz. A gyerekeken végzett eutanáziáról van szó.

Angelina Jolie és Brad Pitt válnak!

szep.22.
Kölnei Lívia
Angelina Jolie és Brad Pitt

– Anyuuuu! Hallottad?! Angelina Jolie és Brad Pitt elválnak!
– Semmi vész! Biztos lejárt a házassági szerződésük.

Védjük meg Márkot!

szep.22.
Tornya Erika
plakát, eltűnt!

Minap éppen sétáltam hazafelé a szerzetesi rendházunkba, amikor a Virányos úton, az iskola környékén fákra, kerítéskre kiragasztott papírokra lettem figyelmes: eltűnt gyerekeket kerestek. Hármat is. Megrémültem, hogy netán gyerekrabló garázdálkodik a környéken, megnéztem a plakátokat, s érdekes szöveget olvastam rajtuk. Íme az egyik:

Már a horoszkópomnak sem hihetek?!

szep.22.
Szám Kati
bak csillagkép allegóriája

„Most akkor nem is kellett volna kidobnom a pasimat? És mégsem lesz az év olyan sikeres pénzügyileg? Befizettem a körútra az előleget! Ki ezért a felelős? Kitől kérhetek kártérítést?”
Vajon hány bepánikolt cosmo-lány levele landolhat most a postafiókokban, olyanoké, akik hirtelen megváltozott cosmo-horoszkópjukat látva szeretett glossy magazinjukhoz fordulnak segélykiáltásukkal?

Hajrá, magyarok!

okt.19.
Molnár-Bánffy Kata
vívás, vívásoktatás

Az elmúlt hónapban az alábbi kedélyborzoló hírek érkeztek a versenysport világából: az úszóedzők szexuálisan molesztálják a kislányokat, a kajak-versenyzők doppingolnak, az olimpikonok addig hazudoznak, amíg több országban bírósági eljárás nem folyik ellenük, a sportriporterek szexisták, a sportbírók – különös tekintettel a küzdősportokra – lefizethetők. A világversenyek helyszíneit súlyos korrupciós pénzekkel foglalják le, az olimpiarendezés nyomorba dönti a rendező országokat, különös tekintettel majd 2024-ben Budapestre; a sport csupán politikusok meggazdagodását szolgálja, a nemzeti válogatott győzelme feletti tömeges öröm hisztéria és politikai manipuláció tárgya, a sporttámogatások hiábavalók, és közben emberek tömegei halnak éhen, a paralimpikonok meg aztán egyenesen a legrosszabb fajta, van köztük, aki meggyilkolta a barátnőjét.

„A világ csak – hangulat”(jel)? Avagy a pontosvessző tündöklése

szep.22.
Szám Kati

Negyed évszázada valamelyik nyelvészeti szemináriumon arról beszélgettünk, hogy bizonyos írásjeleket – mint például a pontosvesszőt – milyen méltatlanul keveset használunk, és akkor is helytelenül. Az a legvérmesebb nyelvművelők álmaiban sem szerepelt, hogy pár évtized múlva még a kevésbé pallérozott írástudók, sőt az analfabéták is napi rendszerességgel élnek vele a hasonló karriert befutó zárójellel együtt.

Hajrá, Tibi atya!

okt.04.
Tornya Erika
Tibi atya

Egyszer volt, hol nem volt, az EFOTT-on innen, a Balaton Soundon túl, a kibertérben éldegél Tibi atya, a fiktív, lecsúszott, alkoholista, deviáns pap.

Mit takar a babaposztolási láz? És mit takar a HVG cikke?

szep.22.
Kölnei Lívia
Anya megpuszilja kisbabáját.

Néhány idős ismerősöm még mindig elhiszi, sőt, megbízható valóságnak véli mindazt, ami a tévében elhangzik, vagy amit az újságok megírnak. A minap megpróbáltam az ő szemükkel olvasni egy újságcikket. A HVG női különszámában jelent meg, azzal a címmel, hogy „Mit takar a babaposztolási láz?”