| Képmás Magazin

Tornya Erika

Tornya Erika RSCJ

Szerzetesrendem (Szent Szív Társaság – Sacré Coeur nővérek) alapítónőjének, Barat Szent Magdolna Zsófiának szavai, courage et confiance (bátorság és bizalom) csengenek a fülembe, amikor a Képmás blogról gondolkodom. Bátran és bizalommal, nagy szabadsággal élni, megszólalni, érthető nyelven értékeket képviselni, párbeszédbe lépni, tereket nyitni – erre hív a világ és a Képmás.

Segítség, papnak készül a fiam!

2017.05.08.
Fiatal papok

Az elmúlt vasárnap érdekes volt az egybeeső ünnepeket illetően. Az édesanyákat ünnepeltük anyák napja alkalmából, illetve ekkor volt a papi és szerzetesi hivatások 54. világnapja is.

A szerzetesnő esete a muszlim fiúval

2017.03.31.
Szerencsesüti, avagy bibliakeksz

Nemrég átestem a tűzkeresztségen: váratlanul egy keresztény–muszlim párbeszéd közepén találtam magam egy teljesen banális helyzet kapcsán.

Kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk: Balaton Camino

2017.02.21.
El Camino - Szent Jakab-út

Amikor egy dolog önmaga paródiájává válik – avagy posztmodern értéklúgozás magyar módra. Figyelmem peremére elért egy jópofa-kisszínes-cuki hír, miszerint néhány fiatal nő Balaton Camino-t végez. Személyes kötődés miatt a Camino volt a varázsszó, ami rávett, hogy nézzek utána, milyen új dolgok kezdődnek kis hazánkban.

Szívmelengető fagy

2017.01.09.
Növény a fagyban

Természeti vészhelyzet esetén – mindenféle kormányzati vagy ellenzéki propaganda nélkül – működésbe lép az összefogás, a szolidaritás. Az elmúlt napok extrém hideg időjárása is hasonló összefogást eredményezett. A krízisszállókon és nappali melegedőkben elegendő hely van minden utcán élő ember számára. Sokan vannak, akik saját döntésükből nem hajlandók behúzódni oda, még ebben a rendkívüli hidegben sem. Rájuk kell most vigyázni, amennyire lehet.

Posztmodern ünnepek

2016.11.14.
Szent Márton-nap

Nagy a sokszínűség, netán a káosz az ünnepeink, emléknapjaink körül. Az egyház szentjeinek ünneplése helyett a társadalom a világnapok ünneplésének igényével lép fel, mivel azok talán érthetőbbek, megfoghatóbbak, könnyebben emészthetőek a számára.