| Képmás Magazin

aug.14

Drága „ingyen hitel” – avagy kávéból feketeleves?

Szám Kati
kávéból feketeleves

Kifejezetten dühítenek a személyi kölcsönös reklámok, amelyekben vágyainkat megszerezhető tárggyá degradálják, de…

aug.03

Ne akarjatok „felszabadítani” minket, anyákat!

Vendég
Birgit Kelle

Magyarországon nincsenek igazán radikális, harcos konzervatív feministák – vagy legalábbis nem hallatják a hangjukat. Most fordításban közöljük egy német szerző, Birgit Kelle cikkét, amely új kötetének a beharangozója. Nem a mi véleményünk, és ez a nagyon harcias szellem a Képmás stílusával nem azonos – de a sokszor kemény mondanivalóval több ponton is egyet tudunk érteni. Vitaindítónak szánjuk, érdemes erről itt a magyar közvélemény előtt is beszélgetni. Várjuk a hozzászólásokat, reblogokat.

júl.31

A szurkoló bennünk

Molnár-Bánffy Kata
Magyar szurkolók a vizes vébén

Vége a budapesti vizes világbajnokságnak. Amikor ezeket a sorokat írom, túl vagyunk az utolsó versenyszámokon is, még interjúkat közvetít a csodás Duna Arénából a televízió, még a levegőben úsznak a szurkolói himnusz hangjai, de a háttérben már ürül ki az aréna, két hét után. Jó lenne okosan megfogalmazni, de valójában elmondhatatlan az élmény: csodás két hetet kaptunk.

júl.27

Költözzek-e Magyarországra? – Egy döntés margójára

Baka Ildikó
Költözzek-e Magyarországra? – Egy döntés margójára

Egyszer gyerekkoromban hallottam, ahogy a buszon egy nő lelkesen meséli a barátnőjének, hogy az „igazi” magyar rokonainál volt Pesten. Felmerült bennem a kérdés: mi, felvidékiek, milyenek vagyunk? Nem igaziak? De nem szóltam bele a felnőttek komoly társalgásába.
Később aztán megszoktam azt a hozzáállást, amely a „mi egyszerre két hazában vagyunk hontalanok”– narratíva köré rendeződött. Sorsunk, hogy sehova se fogadjanak be minket: a szlovák professzorok – a jóslatok szerint – majd „lemagyaroznak” valamelyik egyetemen, Magyarországon pedig „szlováknak” neveznek – „ez van, ezt kell szeretni.”

júl.17

Hét ok, amiért érdemes bajlódni a veteményeskerttel

Molnár-Bánffy Kata
veteményeskert

Ellátórendszereknek kiszolgáltatott, városi vagy városi jellegű életet élünk, reggel munkahelyre megyünk, este haza – a zöldséget és a gyümölcsöt a szupermarketekben, jobb esetben piacokon vagy termelőktől vesszük. Aki nem így él, annak természetesen nem szól ez a bejegyzés, a hagyományos, vidéki életmódot folytatóknak, akiknek a veteményes a család élelmiszerellátásának fontos forrása. 

júl.10

A negyveneseké az élet!

Molnár-Bánffy Kata
Szabadság, nyaralás

Tizenkét évvel ezelőtt voltam először ebben a gyerekbarát hotelben, ahol itt tartózkodott egy gödöllői család is. Nem emlékszem a nevükre, sőt rájuk sem, nem is beszélgettünk, azt is egy véletlenül meghallott fél mondatból tudtam, hogy gödöllőiek. De arra jól emlékszem, mekkora hatással volt rám, aki egy másfél meg egy három és fél éves fiúgyerekkel töltöttem ott a hosszú hétvégét, hogy ők milyen lazák a kamaszaikkal.

júl.03

Könnyű nyári vallomás

Szám Kati
Retro háziasszony

Kedves értelmiségi, közéletben tevékenykedő, esetleg tollforgató barátnőim, kollégáim, ismerőseim, egy vallomással tartozom! Bár gyakran panaszkodom rá, mégis… olykor hihetetlenül pihentet a háziasszonylét.

jún.12

Képeslap Jókai Annától

Kölnei Lívia
Jókai Anna levele Kölnei Líviának

Tizenkét éve őrizgetek egy képeslapot, amelyet borítékban, postán Jókai Annától kaptam. Talán most, a halála után már nem kérkedés, ha írok erről.

máj.24

(Túl)fogyasztanak a nők? – Egy tanulságos beszélgetés margójára

Kölnei Lívia
Molnár-Bánffy Kata a FES párbeszédfórumán

A szokásostól eltérő – talán kissé komolyabb, ám remélem, nem kevésbé érdekes – blogbejegyzés következik. Molnár-Bánffy Katának, a Képmás magazin lapigazgatójának nagy visszhangot kiváltó blogbejegyzése, a „Nagyon fekete péntek” adta az ötletet egy párbeszédfórumhoz, amely a „Fogyasztás és a nők jogai”-témakört járta körül. Három érdekes előadás után egy izgalmas és tanulságos vitafórum következett különböző világlátású résztvevők között.

máj.08

Segítség, papnak készül a fiam!

Tornya Erika
Fiatal papok

Az elmúlt vasárnap érdekes volt az egybeeső ünnepeket illetően. Az édesanyákat ünnepeltük anyák napja alkalmából, illetve ekkor volt a papi és szerzetesi hivatások 54. világnapja is.

Feliratkozás Képmás Családmagazin Blog RSS csatornájára