Képmás Családmagazin
Családbarát Médiáért- díj 2015 jelöltjei Kapcsolat Előfizetés Hírlevél
Nyitólap > Gyerekszoba > Babaszoba > Apáról a világ – férfiak babahordozóval ...
Apáról a világ – férfiak babahordozóval
Kép: Profimedia - Red dot

Apáról a világ – férfiak babahordozóval

Széles-Horváth Anna
2016. 02. 01.

Nemrégiben járt körbe az interneten a ’70-es évek elején készült fotósorozat, amelyek egyikén a Beatles énekese, Paul McCartney nagy bundás kabátja alól kikacsint kislánya, Stella. A világháló népe ujjongva csodálkozott rá az érzékeny apára: pedig a gyermeket magára kötve közlekedő férfi ma már hazánkban is egyre gyakoribb jelenség.

Nem újdonság

A természetközeli népeknél évszázadok óta bevett szokás, hogy a szülő magára kötve viszi a gyermekét, és számos, erről a témáról szóló írás rámutat: a hordozás valószínűleg az emberiséggel egyidős. Az első művészi alkotás, amely bizonyítja, hogy a középkori Európában is éltek ezzel a lehetőséggel az anyák, Giotto Menekülés Egyiptomba című alkotása, amelyen Jézus kendőben Mária elé kötve utazik a szamáron.  Ha déd- és ükanyáink idejéből hallgatunk meséket, például hazai falumúzeumokban járva, szintén előkerülhet egy-egy szövött kendő a ládák mélyéről. És vele a történet arról, miképp hordozták gyermekeiket az anyák munka közben is.

Nem véletlen, hogy a Beatles énekeséről a hetvenes években készült hasonló fotó: hiszen a hordozást a modern társadalom számára a hippimozgalom élesztette újjá. Hogy mégis miért a kétezres évek sajátja mégis a hordozós apák elszaporodása? A válasz a családi szerepek átalakulásában keresendő.

„A 19. század végén indult a folyamat, amely során a férfi-női viszonyok egyre inkább kiegyenlítődtek a családon belül. Az utóbbi évtizedekben vált elfogadottá a képlet, hogy mára az anyák is családfenntartók, ezért az apáknak teret kell kapnia az élet más területein” – magyarázza Vida Ágnes pszichológus, az Anyapszichológia című könyv szerzője. A Kismamablog írója úgy véli: manapság apának lenni és a gyerekek körüli teendőkben szerepet vállalni már egyáltalán nem kínos, sokkal inkább az egyenlőség és a családszeretet jele. „Gyakran látni babakocsis apukákat az utcán, természetes, hogy a hordozás elterjedésével a férfiak ebbe is bekapcsolódtak” – mondja a szakember, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az egyre népszerűbb jelenség milyen előnyökkel jár.

„Több kutatás is igazolta, hogy az apának a gyermekhez való kötődését ugyanúgy erősíti a testközelség, mint az anya-gyermek közötti kapcsolatot. Az apa hordozása emellett a baba számára is hasznos, hiszen az ő szívdobogása egyenletesebb, nyugodtabb, ezért a babák gyakran könnyebben megnyugszanak az ő karjaiban, mint az anyánál” – fejti ki Vida Ágnes.

Szerelem első próbára

Bara-Horváth Péter, az Apa vigyél! elnevezésű blog szerzője nem készült a hordozásra, egyszerűen csak beleszeretett. „Láttam, hogy Matyinak és az anyukájának is nagy élmény, nem akartam kimaradni. Miközben szerettem volna, ha a fiam még jobban érzi: kevesebbet vagyok itthon, de ugyanúgy szeretem. Ma már együtt porszívózunk, olykor főzünk, de szundikált már napközben rajtam, ha úgy hozta a kedve.” Péter a városban járva egyelőre még főként csodálkozó tekintetekkel találkozik. „Sokszor látom a meglepetést az arcokon, amikor észreveszik, hogy egy fej kandikál ki a hátizsákból. De aztán kivétel nélkül mindig mosollyal nyugtázzák.”  Péter blogján igyekszik népszerűsíteni is a módszert férfitársai körében. Mivel a hasonló internetes naplók főleg anya-gyermek fotókat posztolnak, nem volt nehéz kitűnni a tömegből.

Ő pedig nemcsak saját, hanem más apák képeit is gyűjti, hogy megmutassa: a férfias létbe belefér az összebújás e praktikus formája.

Sőt, néhány hónappal ezelőtt kérdőívet is készített a témában. Arról kérdezett családokat, hogy milyen indokkal utasítják el vagy vállalják a férfiak a hordozást. Valamint hogyan sikerült rávenni az apát: érdemes magára kötnie gyermekét. „A csaknem 2500 fős, hordozással foglalkozó internetes csoport többsége válaszolt, majdhogynem reprezentatív eredmény született. Magam sem gondoltam, de a családok 85 százalékában az apuka is hordozza a gyermeket. Sőt, nagy részük magától akarta kipróbálni. Kevés helyen volt szükség klasszikus női trükkökre” – meséli Péter. Egy-két kivétellel pedig mindenki úgy vallott: miután egyszer felvették a gyermeket, már nem tudták abbahagyni. 

vissza
Kommentek
Babahordozásra fel?
Babahordozásra fel?
2016. 05. 24. Babaszoba
elolvasom
Logisztika két kisgyerekkel
Logisztika két kisgyerekkel
2016. 05. 17. Babaszoba
elolvasom
Rólunk Kapcsolat Impresszum Médiaajánló Magazinelőfizetés Archívum
Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Kulturális Alap Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Piarista Rend Magyar Tartománya
ESET – Sicontact Kft. A szerkesztőségi anyagok vírusellenőrzését az ESET Endpoint Security Business Edition programmal végezzük, amelyet a szoftver magyarországi forgalmazója, a SICONTACT Kft. biztosít számunkra.
© 2014 Képmás 2002 Kft. Minden jog fenntartva. (tyc) Tervezte: Salt Communications