Ablak | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Ablak

Van-e önzetlenség az állatvilágban?

Van-e önzetlenség az állatvilágban?

Humánum, vagyis emberség – így nevezzük azt a tulajdonságunkat, hogy nem hagyjuk magára azt, aki bajba jutott, megsérült, segítségre szorul. De vajon valóban kizárólag emberi tulajdonság az önzetlenség? Az állatvilágban mindenütt a könyörtelen „farkastörvények” uralkodnak?

Lucas Cranach: Egyenlőtlen házasság - 1528.

Cukorbabák és cukorpapák

A cukorpapa, avagy sugar daddy kifejezést ma azokra a középkorú vagy idősebb férfiakra értjük, akik fiatal lányokat, dús és számos érdemeikre való tekintettel felkarolnak, támogatnak.

Bányai Júlia arcképe

Harcias magyar hősnők az 1848-49-es szabadságharcban

Nőkről szólva a „harcias” jelző gyakran negatív élt kap. Gyerekkorban jó kislánynak illik lenni, a verekedés, csínytevés ebbe nem fér bele. Később, felnőtt nőként is inkább a családi tűz őrzőjeként számítanak ránk. Pedig a harciasság nem ellentétes a nőiséggel, sőt, olykor egyenesen szükséges is.

szupernő

Modern bálványimádók: transzhumanisták, techmániások, futurológusok

„Szeretném a homokórát megállítani”, énekelte egykor Záray Márta, amivel azt az örök emberi vágyat fejezte ki, hogy de jó lenne a múló időnek valahogyan gátat szabni. Ám az időt visszafordítani nem lehet. Vagy mégis?

A Kornyi-tónál Veszprémi Imre "Emberi Komédia" c. szoborcsoportja

Csak egy hosszú lépés: Tihany és a Balaton-felvidék

Olyan igazi kincsekről mesélünk, amik csak egy hosszú lépésre vannak a magyarok tengerétől, mégis örökre megváltoztathatják nyaralási szokásainkat.

Budapest, Szentkirályi u. 26., Nemzeti Tornacsarnok,1922.

Elveszett budapesti olimpia – 1920

Városi legendaként terjed, hogy Budapest egyszer már majdnem rendezett olimpiát – de én még eddig nem láttam erre történelmi bizonyítékokat. Most viszont előkerült több korabeli újsághír, aminek hinnünk kell.

Szent István napi kenyér

Szent István napi kenyérverseny: a Kurdi Family Pék Kft. kenyere győzött

A Magyar Pékszövetség idén már hetedszer rendezte meg Szent István napi kenyérversenyét. A nyertes ezúttal a Görböc, a Kurdi Family Pék Kft. mestermunkája.

Károsak a színezékek és az emulgeálószerek?

Károsak a színezékek és az emulgeálószerek?

Az E-számoktól általánosságban rettegünk, pedig vannak köztük teljesen természetes anyagok is. A szabályokat betartva a mesterségesek is ártalmatlanok, felülvizsgálatuk is folyamatos. Gond inkább akkor van, ha a gyártók trükköznek.

W. A. Bouguereau: Pszükhé elrablása (1895). Forrás: Wikipédia.

Pszükhé elrablása

Klasszikus kép és klasszikus téma: Pszükhét, a halandó királylányt elrabolja Erósz, a szerelem istene. A téma rendkívül népszerű a képzőművészetben, festők és szobrászok tucatjai formáz­ták meg évszázadokon át.