Ablak | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Ablak

Ablak

Holló

A holló és az arany

Számtalan babona, hiedelem kötődik az állatokhoz, illetve számtalanszor igyekszik az ember saját jó vagy rossz tulajdonságait egy-egy állatra ráruházni, s rajta keresztül megjeleníteni.

Molnár Gábor űrkutató, geofizikus

Mi a haszna az űrkutatásnak?

Milyen az űrkutatás Magyarországon? Mennyi gyakorlati hasznunk származik ebből a tudományból? Mit gondol geofizikusként és hívő katolikusként a végtelenről?

Részlet Martin Scorsese Némaság c. filmjéből

Némaság – Ki vallja meg Jézust az emberek előtt?

Martin Scorsese, a világhírű, idős rendező sok igényesen elkészített, ám populáris témaválasztású filmje után végre olyan témáról forgathatott, amit három évtizedig fontolgatott, és amely nem fog eladási rekordokat dönteni. Az egyik leghíresebb japán (keresztény) író, Endo Suszaku „Némaság” című regényét vitte filmre.

A keleti keresztények tanúságtétele

Vonakodás nélkül – A keleti keresztények tanúságtétele

2015 februárjában húsz egyiptomi kopt keresztényt és egy ghánai férfit lefejeztek az Iszlám Állam terroristái Líbiában. A kegyetlen kivégzésről videofelvételt tettek közzé. Az áldozatok egyiptomi vendégmunkások voltak, akiket az előző hetekben ejtettek túszul a szélsőségesek.

Ambroise Paré arcképe

Sebész a kuruzslók között: Ambroise Paré

Ambroise Paré igazi orvos volt a sarlatánok korában. Az 1500-as évek közepén, Franciaországban gyakorlatilag létrehozta a modern sebészetet. Olyan alapelveket és módszereket köszönhetünk neki, amelyeket a mai napig használnak az orvostudományban.

Mirjam nővér manilai gyerekekkel

Misszió itthon és Manilában

Fiatalok, lendületesek, optimisták és elkötelezettek. Hiszik, hogy munkájuk nyomán – egy kicsit legalább – jobb lesz a világ. Most éppen Manilába készülnek, hogy filmet forgassanak nehéz sorsú fiatalokról és az őket segítő szerzetesnővérekről. Ők a ShoeShine.

kígyó

Kígyóbűvölés

Számtalan babona, hiedelem kötődik az állatokhoz, illetve számtalanszor igyekszik az ember saját jó vagy rossz tulajdonságait egy-egy állatra ráruházni, s rajta keresztül megjeleníteni. Vajon van-e közük ezeknek a valósághoz? Néha igen, néha nem, de a valóság sokszor érdekesebb, mint a mesék…

öreg néni imádkozik

„Az imára vártam”

Végh László fotóriporter 2015-ben sokszor megfordult Kárpátalján, hogy dokumentálja az ott élők hétköznapjait a kelet-ukrajnai háború tükrében.

Rettegésünk tárgya: a pók

Rettegésünk tárgya: a pók

Nemcsak az emberi undor jelent veszély a hím pókoknak, hanem a nőstény is: az udvarlás kockázatos, mert a nőstény könnyen zsákmánynak nézheti. Érdekességek egy zoológustól.