Ablak | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Ablak

Peru – Lélekmentés az őserdőben

A tanító nénik egy kicsit tudnak írni – lélekmentés az őserdőben

A perui Oventeni 160 kilométerre van az utolsó olyan várostól, ameddig még elvezet valamiféle aszfaltos út, és ahol még van áram. Indián törzsek élnek itt, akiknek egy különös, fehér bőrű, szakállas „gringó” a papja: a magyar Finta Lajos.

kereszt hajnali fényben

Miért hiszem el a feltámadást?

Ismerőseim többségének fogalma sincs arról, mit ünneplünk húsvétkor. A legtöbben jól akarják érezni magukat, kilépni kicsit a hétköznapok rohanásából, mindegy, minek az ürügyén. Pedig a valódi ünnep: szívet-lelket felemelő élmény. Az pedig nem érdemelhető ki anélkül, hogy el ne gondolkodnánk az ünnep valódi tartalmán.

Munkácsy Ecce homo c. képe

Ecce homo! - Lépj közelebb a képhez!

A művészet évszázadokon keresztül táplálkozott a Bibliából, onnan merítette témáit, szimbólumait, motívumkészletét. A mai ember is csodálattal áll a műalkotások előtt, de ha nem ismeri az utalásokat, csak bizonyos távolságból szemlélheti a művet.

Holló

A holló és az arany

Számtalan babona, hiedelem kötődik az állatokhoz, illetve számtalanszor igyekszik az ember saját jó vagy rossz tulajdonságait egy-egy állatra ráruházni, s rajta keresztül megjeleníteni.

Molnár Gábor űrkutató, geofizikus

Mi a haszna az űrkutatásnak?

Milyen az űrkutatás Magyarországon? Mennyi gyakorlati hasznunk származik ebből a tudományból? Mit gondol geofizikusként és hívő katolikusként a végtelenről?

Részlet Martin Scorsese Némaság c. filmjéből

Némaság – Ki vallja meg Jézust az emberek előtt?

Martin Scorsese, a világhírű, idős rendező sok igényesen elkészített, ám populáris témaválasztású filmje után végre olyan témáról forgathatott, amit három évtizedig fontolgatott, és amely nem fog eladási rekordokat dönteni. Az egyik leghíresebb japán (keresztény) író, Endo Suszaku „Némaság” című regényét vitte filmre.

A keleti keresztények tanúságtétele

Vonakodás nélkül – A keleti keresztények tanúságtétele

2015 februárjában húsz egyiptomi kopt keresztényt és egy ghánai férfit lefejeztek az Iszlám Állam terroristái Líbiában. A kegyetlen kivégzésről videofelvételt tettek közzé. Az áldozatok egyiptomi vendégmunkások voltak, akiket az előző hetekben ejtettek túszul a szélsőségesek.

Ambroise Paré arcképe

Sebész a kuruzslók között: Ambroise Paré

Ambroise Paré igazi orvos volt a sarlatánok korában. Az 1500-as évek közepén, Franciaországban gyakorlatilag létrehozta a modern sebészetet. Olyan alapelveket és módszereket köszönhetünk neki, amelyeket a mai napig használnak az orvostudományban.

Hirdetés